Hanna Jensen: ”Hämmästyin aivosairauksien kustannuksista Suomessa”

Aivosäätiön valtuuskunnan uusi jäsen, tietokirjailija Hanna Jensen on kirjoittanut kaksi kirjaa muistisairauksista. Ensimmäinen sai kimmokkeen kokemuksista muistisairaan isän läheisenä, toinen syntyi, kun myös Jensenin äiti sairastui. Kirjojen teon myötä Jensenille selvisi muisti- ja muiden aivosairauksien aiheuttamat hurjat kustannukset. ”Aivosairauksien hintalappu suomalaisille on vuodessa jopa 11 miljardia euroa, mikä on neljä kertaa enemmän kuin sydän- ja syöpäsairauksien aiheuttamat kulut. Siksi aivotutkimukseen kannattaa lahjoittaa ja siksi Aivosäätiön rooli tutkimusten rahoittajana on tulevaisuudessa entistäkin merkittävämpi”, hän toteaa.


Lahjoita muistisairauksien tutkimukseen

Lahjoita

Hanna Jensenistä tuli Aivosäätiön valtuuskunnan jäsen vuoden 2022 lopussa. ”Pidän sitä kunniatehtävänä, eikä tarvinnut pohtia minuuttia kauempaa lähdenkö mukaan. Pidän omana tehtävänäni muistisairaiden ihmisten läheisten näkökulman esiintuomista. Haluan myös korostaa aivosairauksia potevien henkilöiden arvostavan kohtaamisen merkitystä kaikissa tilanteissa.”

”Tunnen suurta ylpeyttä suomalaisesta aivotutkimuksesta”

Kun Hanna Jensen teki uusinta kirjaansa, hänelle avautui uusi maailma – suomalaisen aivotutkimuksen ja työlleen intohimoisesti omistautuneiden tutkijoiden kiehtova kenttä.

”Yllätyin ja tunsin suurta ylpeyttä siitä, miten korkeatasoista aivotutkimusta meillä tehdään. Tietohakuja tehdessä tuntui siltä, että päädyin aina Ouluun ja etenkin professori Vesa Kiviniemen aivopesuritutkimukseen.”

”Innostuin myös, kun tutustuin muihin Aivosäätiön apurahoja viime vuosina saaneisiin tutkijoihin. Millainen määrä nuoria nousevia kykyjä tässä pienessä maassamme onkaan, ja miten tärkeää ja monipuolista tutkimusta meillä tehdään esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja ADHD:hen liittyen. Aivosairauksiin voidaan löytää parannuskeinot vain tieteellisen tutkimuksen avulla, ja vain siten myös niiden aiheuttamat kustannukset saadaan alas.”

Läpimurrot lähestyvät

Hanna Jensen on huomannut muutoksen ensimmäisen, vuonna 2013 tehdyn ja toisen vuonna 2022 julkaistun muistisairauksia käsittelevän kirjansa välissä. ”Tiesin että muistisairauksiin yritetään epätoivoisesti kehittää lääkkeitä, mutta kymmenen vuotta sitten ei ollut tietoakaan läpimurrosta. Toisen kirjan teon aikana alkoi olla yhä enemmän toivoa siitä, että uusia hoitokeinoja saadaan jo lähitulevaisuudessa.”

Hanna Jensen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri ja ensimmäiseltä ammatiltaan toimittaja. Viime vuonna hän valmistui myös logoterapiaohjaajaksi. Mikä sai opiskelemaan uuden ammatin aiempien lisäksi?

”Halusin panostaa työelämässäni muistisairausperheiden auttamiseen. Eikä haittaa ole siitäkään, että opiskeleminen ja aivojen haastaminen pitää aivojen terveydestä huolta!”


”Innostuin, kun tutustuin Aivosäätiön apurahoja viime vuosina saaneisiin tutkijoihin. Millainen määrä nuoria nousevia kykyjä tässä pienessä maassamme onkaan.”

 

 

Kuvassa Hanna Jensen, jolla valkoinen pusero ja korvissa punaiset roikkuvat korvakorut.
Aivosäätiön valtuuskunnan jäsen, tietokirjailija ja logoterapiaohjaaja Hanna Jensen on huolissaan aivosairauksien aiheuttamista suurista kustannuksista.

Lahjoita muistisairauksien tutkimukseen

Lahjoittamalla autat tutkijoita löytämään uusia hoitoja ja lopulta myös parannuskeinot muistisairauksiin. Tutkimus ei etene ilman rahoitusta – siksi lahjoituksesi on äärimmäisen tärkeä.

Lahjoita

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeemme ilmestyy 8-10 kertaa vuodessa.
Se sisältää uutisia aivotutkimuksesta, tutkijoista ja apurahoista
sekä tapahtumistamme, kampanjoistamme ja muusta toiminnastamme.