Rinnekodin Kehitysvammatutkimuksen Kannatusyhdistys siirtää omaisuutensa Aivosäätiölle

Rinnekodin Kehitysvammatutkimuksen Kannatusyhdistys r.y. siirtää 200 000 euron omaisuutensa Aivosäätiölle ja lopettaa samalla toimintansa. Tämä jatkaa kymmenen vuotta sitten alkanutta voimavarojen lisäämiseksi käynnistettyä aivotutkimusta tukevien organisaatioiden yhdistymistä. Aivosäätiö tukee kehitysvammaisuuteen liittyvää tieteellistä tutkimusta Suomessa. Keskittämällä kehitysvammatutkimuksen tukeminen Aivosäätiöön pystytään jatkossa parhaiten tukemaan tutkimusta ja kehittämään varainhankintaa. 


Rinnekodin Kehitysvammatutkimuksen Kannatusyhdistys r.y. perustettiin vuonna 1958 tukemaan Rinnekoti-Säätiön tutkimuslaitoksen toimintaa ja kehitysvammaisuuden tutkimusta. Tutkimuslaitos säätiöitiin vuonna 1985 Rinnekodin tutkimussäätiöksi. Rinnekodin tutkimussäätiö oli yksi neljästä Aivosäätiön perustajajäsenestä. Se sulautui vuonna 2010 Aivosäätiöön, jonne perustettiin Rinnekodin kehitysvammatutkimuksen rahasto, johon kannatusyhdistyksen varat nyt siirtyvät.

Rinnekodin tutkimussäätiö ja sen jälkeen Aivosäätiö ovat tukeneet yli 60 vuoden ajan kehitysvammaisuuteen liittyvää tutkimustyötä Suomessa. Tuen avulla on syntynyt yli 1300 tieteellistä julkaisua. Tutkimusten aiheet ovat liittyneet muun muassa kehitysvammaisuuden syihin ja niiden ehkäisyyn, lisävammaisuuteen, sairauksiin, hoitoon ja kuntoutukseen, perheisiin ja eettisiin kysymyksiin. Vuodesta 2010 lähtien Aivosäätiö on tukenut kehitysvammaisuuteen liittyvää tutkimusta yhteensä 356 000 eurolla.

– Kehitysvammatutkimuksen kannatusyhdistys on vuosien varrella kerännyt vapaaehtoisvoimin menestyksekkäästi varoja, joilla on edistetty kehitysvammatutkimuksen toteutumista Suomessa. Nyt on hyvä hetki siirtää pääoma Aivosäätiöön, joka pystyy keskitetysti parhaiten tukemaan korkeatasoista kehitysvammatutkimusta ja kehittämään varainhankintaa, kertoo Kehitysvammatutkimuksen kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Esa Chydenius.

– Aivosäätiö jakaa vuosittain apurahoja kehitysvammatutkimukseen. Kehitysvammatutkimuksen kannatusyhdistyksen pääoman avulla voimme tukea yhä suuremmilla summilla yhä useampia väitöskirjatutkijoita, joiden on muuten usein haastavaa saada rahoitusta. Näin rakennamme tulevaisuuden Suomea, jossa yhä harvempi joutuu kärsimään aivojen ja hermoston sairauksista, sanoo Aivosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kiander.

Suomessa on ollut erittäin hyvä mahdollisuus tehdä kehitysvammatutkimusta. Tämä johtuu siitä, että meillä toteutettiin 1960-luvulla kehitysvammaisille tarkoitettu keskitetty palvelujärjestelmä, joka on helpottanut muun muassa potilastietojen keräämistä tutkimuksia varten. Lisäksi Suomen ainutlaatuiset 1600-luvun puoliväliin asti ulottuvat kirkonkirjat auttavat oleellisesti geneettisten sairauksien ja oireyhtymien esiintymisen selvittämisessä suvuissa. Suomi on myös Hollannin ohella Euroopan ainoa maa, jossa koulutetaan kehitysvammalääkäreitä. Suomessa koulutuksen edellytyksenä on soveltuvan alan erikoislääkärin oikeudet, ja koulutus johtaa kehitysvammalääketieteen erityispätevyyteen.

LISÄTIETOJA:

Aivosäätiö, toimitusjohtaja Jenni Pajunen

Puh. 0400 933 938

jenni.pajunen@aivosaatio.fi

Lue lisää kehitysvammoista

Lue lisää Aivosäätiön apurahoista

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeemme ilmestyy 8-10 kertaa vuodessa.
Se sisältää uutisia aivotutkimuksesta, tutkijoista ja apurahoista
sekä tapahtumistamme, kampanjoistamme ja muusta toiminnastamme.

Lahjoita kehitysvammatutkimukseen

Lahjoita